úterý 27. prosince 2011

Havel vzpomínal: Stačily dvě stíhačky, a revoluce byla krvavá. Vojska nezasáhla. KGB emisaři Gorbačova. M. Čalfa.

Přechod moci řídil jednoznačně Marián Čalfa, který prý vykonal nesmírně nedoceněnou práci.

V těch bouřlivých dnech za ním přišel se supertajnou zprávou Michael Kocáb, že sem přijeli vysocí lidé od Gorbačova, kteří jsou snad jakýmisi šéfy KGB a chtějí s ním velmi tajně a zakonspirovaně mluvit. „Oni se mě ptali, jestli – až se u nás změní poměry a my se dostaneme k moci – budeme nepřáteli, nebo přáteli Sovětského svazu.

Říkal jsem, že chceme být přáteli, ale zároveň chceme dodržování lidských práv, a když je budete porušovat, tak vás budeme kritizovat,“ přiblížil Havel tajnou schůzku s Gorbačovovými emisary.

Na klidném průběhu revolučních událostí měl podle něj nekonečně větší zásluhu komunistický ministr bez portfeje Marián Čalfa než tehdejší premiér Ladislav Adamec.

„Adamec si představoval, že v Československu začne perestrojka a on se stane českým Gorbačovem.
Trhnul se od komunistického vedení a začal dělat vlastní politiku. A sehrál docela dobrou roli jako bezděčný a neúmyslný přípravce toho všeho, co potom následovalo,“ zhodnotil Havel expremiéra.

Adamec s ním při prvním setkání u kulatého stolu odmítl jednat, při druhém už jeho přítomnosti nebránil. Naopak si na patnáct minut vyžádal rozhovor mezi čtyřma očima.

„Pak jsem zjistil, jaký to mělo smysl. Chtěl, aby byly delegace bez něho, aby ostatní mohli říci, že ho navrhují za prezidenta. Představoval si to tak, že bude prezidentem a Čalfa předsedou vlády. Občanské fórum tento návrh odmítlo,“ zavzpomínal Havel na nepodařený Adamcův pokus získat funkci hlavy státu.

Čalfa byl bezvadný. A měl vždycky pravdu
Přechod moci ale skutečně řídil Čalfa. „Ten vykonal nesmírně nedoceněnou práci. Když se dohodlo, že sestaví vládu, skutečně nás nechal dát do ní, koho chceme, věcně nám přitom radil.

Znal vládní mechanismy a věděl, jak se vůbec vládne, to nikdo, ani Klaus, nemohl tušit, co to obnáší, jak funguje mechanismus činnosti vlády, projednávání a schvalování materiálů, předávání parlamentu a tohle všechno,“ ocenil Havel po více než šesti letech přínos prvního porevolučního premiéra.

Žádné komentáře:

www.FriendFeed.com/zpravy